Fakitermelő versenyt és vadásznapot rendeztek Bükkzsércen

Megosztás

Regionális Fakitermelő versenyt és Vadásznapot rendeztek immár 12-ik alkalommal Bükkzsércen szombaton. A rendezvényen tíz favágó csapat indult, a tét az országos döntőbe jutás volt.

A fakitermelésnek, az erdőgazdálkodásnak nagy múltja van a településen a mai napig. A Stihl Kft. húsz évvel ezelőtt világversenyek mintájára alakította ki a versenyt, az országban öt helyen van ilyen, melyek közül az egyik a bükkzsérci elődöntő. Jövő héten Soponyán rendezik meg az országos döntőt – tudatta a szervező. Minden évben augusztus végén, Bükkzsércen van az utolsó elődöntő. A csapat négy tagjának összhangban kell dolgoznia és ráadásul időre, hiszen nemcsak a favágás szakszerű elvégzése, de a gyorsaság is számít. A hibáért pedig pontlevonás jár – tette hozzá Vasas Benedek.

A nagy meleg kicsit megnehezítette a versenyt, de így is sikerült jó teljesítményt nyújtani – mondta Máté Vikto, a „Délbükki Erdészet 100+” csapat vezetője. Erdei körülmények között teljesen más persze, de a lényeg a pontosság és a balesetmentesség – mutatott rá a csapatkapitány. Általában jó eredménnyel zárják a versenyt, dobogós helyezéssel. Többször voltak már továbbjutók, illetve országos első helyezettek is.

A hagyomány nyomán alakult ki a rendezvény. Ha pedig már erdő, akkor összehozzák a vadászokat és erdészeket egy találkozóra – hangsúlyozta a polgármester. Azt is hozzátette: általában a két szakma képviselőinek kapcsolata kicsit hűvös, mert érdekeik néha ütköznek egymással, ezt is szerették volna enyhíteni ezzel a nappal. Immár hagyománnyá vált az esemény, a környékbéli emberek is sokan látogatják. Főzőverseny, kulturális program és gyermekfoglalkoztatók színesítik a rendezvényt

Forrás:Boon.hu

Kapcsolódó cikkek